722749735832768
top of page

PORVOON JÄÄTIE, RETKILUISTELIJOILLE JA MUILLE TALLAAJILLE

Päivitetty: 11. maalisk.

Vaikka vesileikit ovat Hamarikuplan ensisijainen rakkaus, on talvikin kuplassa taianomaista aikaa. Hyvinä jäävuosina Porvoon joelle ja jokisuistoon aurataan jäätie retkiluistelijoiden ja kaikkien ulkoilijoiden iloksi.

Porvoon jäätie auringonlaskun aikaan.
Porvoon jäätie auringonlaskun aikaan. Kuva: Joja Honkala

Parhaina vuosina vapaaehtoisvoimin aurattu jäätie on ulottunut keskustasta Hamarin kautta Emäsalon edustan Mäntysaareen saakka, jolloin kokonaispituutta tulee noin 10 km/suunta. Jäätien linjaukset, muoto ja välipysäkit ovat vaihdelleet vuosittain, mutta pääsääntöisesti reitti menee jotakuinkin näin:


 • Porvoon keskusta

 • Sakta Farten

 • Gammelbackan/Bäckaksen uimaranta

 • Hamarin telakka Lönnfors & Lönnfors, Höylääjäntie

 • Hamarin Seo / Hamarinranta, Hamarintie 1

 • Kråkön laituri, Kristenäsintie

 • Haikon kartano, Haikkoontie 114

 • Haikon venesatama, Haikkoontie 220

 • Mäntysaari, Porvoon kaupungin virkistyssaari


Porvoon jäätien suuntaa-antava kartta.
Porvoon jäätien suuntaa-antava kartta.

Jäätietä aurataan vapaaehtoisvoimin vapaaehtoisten resurssien puitteissa. Virallista ylläpitäjää tai tiedotuskanavaa ei ole. Hamarikuplan Instagram- ja Facebook-tileillä raportoidaan tien kunnosta säännöllisen epäsäännöllisesti. Hamarikuplan someen voit myös sinä kommentoida havaintoja jäätiestä.Jäätietä ylläpidetään vapaaehtoisten toimesta. Jäillä liikkuminen aina omalla vastuulla.

Jääetiketti Porvoon jäätiellä

Porvoon jäätie ei ole retkiluisteluun pyhitetty tie, vaan kaikkien jäällä kulkijoiden käytössä. Jotta jää kuitenkin pysyisi sellaisessa kunnossa, että myös luistimilla kulkijat voivat siitä ilman tippuvia hammaspaikkoja nauttia, olisi toivottavaa että:

 1. Nastakengillä kävellään tien reunassa

 2. Lumisella suojakelin jäätiellä ei kävellä lainkaan, sillä lumiset jalanjäljet "palavat" kiinni tiehen

 3. Pehmeällä, pakastuvalla jäätiellä ei kävellä jotta uusi pakastuva jää olisi mahdollisimman sileää

 4. Hiihdetään jäätien ulkopuolella

 5. Käytetään suojia kävely- ja luistelusauvojen päässä

Jäätiellä liikkuu kävelijöitä, pyöräilijöitä, potkukelkkailijoita, pulkkailijoita, lastenrattaita, luistelijoita, jääpursia, koiria ja vuohia (kyllä, vuohiakin on nähty). Homma toimii kun kaikki ottavat toisensa huomioon, sopu sijaa antaa.
Jotta jäätie pysyisi mahdollisimman hyväkuntoisena, tiellä kulkemista tulisi välttää ennen pakastumista ja silloin kun auraamattomalla tiellä on suojalunta. Muutoin jäljet "palavat" kiinni jäähän kuten kuvassa.


Turvallisuus jäillä

Porvoon jäätiellä ei ole virallista ylläpitäjää, joten jokainen liikkuu jäätiellä omalla vastuullaan. Jäätietä koskee samat turvallisuusohjeet kuin kaikkea jäällä liikkumista:

 1. Pakolliset varusteet ovat naskalit ja kaveri

 2. Lisäturvaa tuo metallinen jääsauva jään paksuuden testaamiseen, isoon reppuun vesitiiviisti ja kelluttavasti pakatut vaihtovaatteet, heittoliina ja vesitiiviisti pakattu puhelin

 3. Vältä virtaavia paikkoja (mm. jokien, ojien ja viemäreiden suut, kapeikot, niemenkärjet ja jyrkät rannat).

 4. Älä kulje jäille tai jäiltä laitureiden kautta. Liikkuvien laitureiden viereen ei muodostu teräsjäätä. Erityisesti Hamarin Seon edustan betonilaitureiden ja aallonmurtajan kohdalla on tunnetusti paljon virtauksia ja heikkoa jäätä. Haavereita tapahtuu joka vuosi.

 5. Vältä myös kaislikkoja ja karikkoja

 6. Lumi eristää, joten jää on ohuempaa aurauskinosten alla

Ja vielä kerran: jokainen liikkuu jäillä omalla vastuullaan, järki mukaan! Jääolosuhteet muuttuvat jatkuvasti, aiemmat kulkujäljet eivät ole lupaus kestävästä jäästä.Jäätie Hamarin kylän edustalla lopputalvesta. Kevään tullessa jää on heikointa aurausvallien alla.
Jäätie Hamarin kylän edustalla lopputalvesta. Jää on heikointa aurausvallien alla, sillä lumi eristää pakkasta.


Parhaat paikat Porvoon jäätiellä


Porvoon jäätie on on suosittu ulkoilukohde erityisesti aurinkoisina viikonloppupäivinä.

Porvoon keskustan ranta-aitat ovat kaikkien tuntemia ja erityisen kauniita jäältä ihasteltuina, mutta jäätien varrelle mahtuu lukemattomia vähemmän tunnettuja ja yhtä antoisia kohteita. Hamarikupla suosittelee seuraavia:

 1. HAMARI! Yllätyitkö? Koko kylä on ihana, kannattaa poiketa jäätieltä myös kylän kapeille kaduille satavuotiaiden talojen väliin aistimaan vanhan sahakylän tunnelmaa.

 2. Hamarin Seolla nautit ulkoilun välissä kaakaot, runebergin tortut ja kylän parhaat wingsit.

 3. Seon edustalta löytyy lasten suosikki: napakelkka ja jään kunnosta riippuen myös lätkämaalit

 4. Örnshamnin, tuttavallisemmin Örssin ranta Hamarin Seo:n eteläpuolella on kaunis vanha huvilapuisto joka palvelee talvisin pulkkamäkenä ja grillipaikkana. Omat puut ja makkarat mukaan!

 5. Gammelbackan uimarannalta, Hamarin pohjoispuolelta löytyy myös grillipaikka.

 6. Villa Sjökulla on kaunis, vuonna 1890 Hamariin siirretty pitsihuvila joka palveli Hamarin edustan saarissa sijainneen Porvoon Höyrysahan omistajan August Eklöfin kesäasuntona.

 7. Haikon kartano ei varmaan esittelyjä kaipaa. Bistro, kartanoravintola ja Porvoon kolmanneksi kaunein pulkkamäki Örssin ja Linnamäen jälkeen.

 8. Jäätien pääte-etappi Mäntysaari on Porvoon kaupungin virkistyssaari josta löytyy useita katettuja tulipaikkoja ja huussi. Puut tuppaavaat olemaan loppu, kannattaa varautua omilla jos haluat grillata. Saari itsessään on kaunis, kannattaa ehdottamasti kiertää ympäri jos sinne saakka reippailee.
Mäntysaaren laavu ja tulipaikka
Mäntysaaressa sijaitsee useita katettuja grillipaikkoja. Vaikka saari on Porvoon kaupungin virkistyssaari, kannattaa varautua omilla puilla.


Villa Sjökulla Hamari, Porvoo
Villa Sjökulla tervehtii kesäisin veneilijöitä Hamarin suulla, mutta talvisin myös jäällä kulkevilla on mahdollisuus nähdä kaunis pitsihuvila.


Grillipaikka ja jäinen meri Örssissä Hamarissa.
Örssin rannassa on Hamarin kaunein pulkkamäki ja grillipaikka. Lähes koko ranta kaupungista Örssiin saakkaa kuuluu Porvoon kansalliseen kaupunkipuistoon.


Napakelkka jäällä
Hamarin Seo:n napakelkka on lasten suosikki.

3 749 katselukertaa

コメント


bottom of page