722749735832768
top of page

MAJOITTUMINEN HAMARISSA

Moni asia on sitten 1800-luvun muuttunut, mutta yhden asian suhteen Hamarissa eletään kuten ennenkin: matkailijoille ei ole tarjota hotellia. Mutta nyt meillä on jotain vielä parempaa...

Honkasaaren Vanha pytinki tuotiin Karjalankankaalta työläisten asunnoiksi. Kuva: Lea Nevanlinnan Hamari, portti merelle-kirjasarjan kirjasta 2.
Honkasaaren Vanha pytinki tuotiin Karjalankankaalta työläisten asunnoiksi. Kuva: Lea Nevanlinnan Hamari, portti merelle-kirjasarjan kirjasta 2.

Sahan aikaan (1870-1955) kesätyöntekijät majoitettiin sahatyöläisten koteihin. Tai oikeammin pitäisi sanoa yksiöihin, sillä Sahasaarten kaksikerroksisissa parakeissa asuttiin hyvin tiiviisti: tyypillisesti yhdellä 5-9 lapsisella perheellä oli käytössä yksi 16-25 neliömetrin hellahuone. Vanhemmilla saattoi olla päästä vedettävä sänky, lapsille levitettiin patjat lattialle ja tilapäismies perheineen sai paikan oven vierestä. Kesäisin oli hieman väljempää kun ulkorakennukset otettiin majoituskäyttöön. Sahan yhteisöä kuvattiin kuitenkin onnelliseksi ja vieraanvaraiseksi: asuinolot olivat nykystandardeilla surkeat, mutta aikalaisille vahvaa keskiluokkaa. Ovet olivat auki, yhteisö tuki toisiaan ja naapurin kaapista sai käydä lainaamassa.


Hamarin Kaunissaaren asuinparakit
Myös Hamarin Kaunissaaren Koulutalon ja Kalliotalon vuokra oli nimellinen ja asumiskustannukset matalat, joten pienuudestaan huolimatta (16-25m2) asunnot olivat erittäin haluttuja. Kuva: Ingvald Kraufelin

Vaan eipä vastarannallakaan asiat sen paremmin olleet: sahan kasvaessa työläisiä tulvi Porvooseen ja Hamarin kylällä kärsittiin akuutista asuntopulasta. Pohjanmaalta saapuvat työläiset toivat talot mukanaan ja köyhimmät asuivat metsissä maakuopissa. Etelä-Suomelle epätyypillisiä pohjalaistaloja löytyy edelleen Hamarin Seolta nousevasta rinteestä peräti rypäs.


Uusi tasokas AirBnb Hamarissa!


Miten tänne Pohjois-Euroopan kauneimpaan kuplaan (toim. subj. huom.) sitten pääsee lataamaan akkuja pidemmäksi aikaa? No kiva kun kysyit, vihdoin löytyy nimittäin ratkaisu!


Hamarin AirBnb:n suurista ikkunoista aukeaa panorama näkymä merelle, Sahasaarille ja vanhaan Sahakylään.
Hamarin AirBnb:n suurista ikkunoista aukeaa panorama näkymä merelle, Sahasaarille ja vanhaan Sahakylään.

Ihan Hamarin vanhan kylän sydämestä löytyy uusi AirBnb-kohde upeilla merimaisemilla. Uudehko tilava ja valoisa kaksikerroksinen talo majoittaa jopa yhdeksän vierasta.


Kävin kurkkaamassa taloa talon isännän Teron kutsusta ja pakko sanoa että vaikutuin. Vaalean, ilmavan ja erittäin tyylikkäästi sisustetun talon energia oli lomalevollinen. Vaaleat seinät, luonnonmateriaalit ja omistajapariskunnan maailmalta tuomat matkamuistot tuovat Hamariin tuulahduksen Instagram-kelpoista Intian valtameren lomaresortia.


Puitteiden puolesta Hamarin AirBnb toimii myös kokouksia ja tiimipäiviä ajate
Puitteiden puolesta talo toimii myös kokouksia ja tiimipäiviä ajatellen.

Parasta talossa on ehkä kuitenkin isoista ikkunoista ja terasseilta aukeava panorama-näkymä merelle, Sahasaarille ja Hamarin vanhaan kylään. Melkein teki mieli istua alas ihailemaan auringonlaskusta vaalenapunaista taivaanrantaa ja juoksuttaa isännältä lasi valkoviiniä.


Talosta löytyy kolme makuuhuonetta, yhdeksän makuupaikkaa, iso keittiö ja oleskelutila, kirjasto sekä sauna. Metsä alkaa takapihalta, rantaan on kivenheitto ja Hamarin monipuoliset ulkoilumaastot löytyvät läheltä.


Puitteiden puolesta talo sopii myös kokouksien ja tiimipäivien pitopaikaksi. Aamupäivä kokoustamista, lounas Hamarin Seolla, Hamarikuplan kalustolla Sahasaarille melomaan ja illaksi saunaan. Kuulostaa melko täydelliseltä ohjelmalta.


Talo on varattavissa AirBnB:n kautta. Kuvaus ja kuvat vastaavat hyvin todellisuutta. Livenä talo on vielä piirun verran kauniimpi. Tervetuloa Hamarikuplaan pidemmäksikin aikaa!


Kolmen makuuhuoneen lisäksi talosta löytyy myös viihtyisä kirjasto.
Kolmen makuuhuoneen lisäksi talosta löytyy myös viihtyisä kirjasto.922 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page