722749735832768
top of page

MERELLINEN SEIKKAILU HELSINGISTÄ PORVOOSEEN (tai toisinpäin)

Päivitetty: 4. helmik. 2023

Vain 50 km etäisyys pääkaupungista tekee Porvoosta täydellisen päiväretki- ja staycation-kohteen. Vuosittain sadat tuhannet turistit täyttävät puhelimensa miljoonilla selfiellä taustakankaanaan Vanhan kaupungin pittoreskien talojen murretut sävyt.

Jos olet jo käynyt kuvaamassa punaiset ranta-aitat, shoppaillut Vanhan kaupungin putiikeissa ja pyörinyt tuomiokirkon pihalla, saatat toivoa jotain uutta seuraavalta Porvoon lomaltasi. Ja Hamarikuplallahan on mitä tarjota.


Jo matkasta voi tehdä elämyksen. Miksi taittaa matka steriilissä ilmastoidussa autossa ja kilpailla parkkipaikoista, kun voit aamupäivällä hypätä Helsingin Kauppatorilla satavuotiaan m/s J. L. Runebergin kyytiin ja nauttia lempeästä merituulesta, rannikkomaisemista ja laivan kauniista salongeista.


HUOM! Tämän seikkailun voi toteuttaa myös toisinpäin: aamupäivällä kaupunkipyörällä Porvoosta kohti Hamaria ja iltapäivällä Runebergilla Kauppatorille.

Pitkin rannikkoa mutkittelevan alle kolmen tunnin merimatkan jälkeen m/s J. L. Runeberg jättää sinut pyynnöstä toisen porvoolaisen helmen laiturille: Haikon kartano on porvoolainen klassikko aivan Hamarin kulmilla. Vaikka et yöpyisikään kartanolla voit vaeltaa klassisessa kartanopuistossa ja nauttia lounaan pitkän kaavan mukaan kartanolla tai kevyemmin kylpylän bistrossa.



Telekallio Hamari Haikkoo Porvoo
Haikon kartanolta kohti Telekallion kansallismaisemaa nousevia portaita on astellut mm. Albert Edelfelt matkallaan ikuistamaan Haikon selkää.

Haikon kartanon parkkipaikalta luikertelee pieni polku kohti metsää. Pienen soratien ylitettyäsi polku nousee jyrkästi ylös. Kallioon matkaa helpottamaan hakattuja kiviaskelmia ovat käyttäneet jo kartanon alkuperäiset asukkaat satoja vuosia sitten.

Polku nousee ylös Telekalliolle josta aukeaa näköalatornista panoramanäkymä Haikon selälle, Hamariin ja kohti Porvoota. Entisaikoina kylän asukkaat kiipesivät tänne viettämään iltaa ja ihailemaan kymmeniä valtamerilaivoja jotka odottivat lastausta Haikon redillä. Porvoon joki oli liian matala näille seitsemää merta kyntäneille purjeveneille. Maailmalta tuotu lasti purettiin proomuihin ja soudettiin ylävirtaan Porvoon jokirannan kuuluisille ranta-aitoille. Kylän naiset ahtoivat laivat täyteen sahan puutavaraa jota laadustaan tunnettuna tilattiin Amerikasta asti. Työ oli fyysisesti rankkaa ja miehiä huonommin palkattua mutta toi kausiluontoisesti tarvittuja lisätuloja.

Myös Albert Edelfelt vietti kesiään näillä kallioilla ikuistaen nyt jo kadonneita purjealuksia. Tarkkasilmäinen löytää kallioon hakattuja purjeveneiden kuvia. Jo tuolloin Telekallion rinteillä kasvaneet männynkäppyrät taistelevat edelleen aikaa vastaan, mutta kuusikko alkaa jo peittämään kansallismaisemaa.

Albert Edelfelt Haikon selkä
Albert Edelfelt Haikon selkä 1889. Suurimmat laivat ovat kadonneet, mutta näitä maisemia pääset ihailemaan polkusi varrella.

Telekallion toisella puolella useat kallioiset polut johtavat alas metsää kiertävälle pururadalle. Pururata laskeutuu kohti rantaa ja päättyy sahan perustajan August Eklöfin huvilan Villa Sjökullan porteille. Kaunis pitsihuvila on nykyään yksityisomistuksessa. Sen kunnioituksella entisöityjä yksityiskohtia voit ihailla Instagramissa tilillä @villa_sjokulla_1850.



Örssi örnshamn rantapuisto Hamari
Örssin rantapuisto toivottaa seikkailijan tervetulleeksi Hamariin. Täällä voit vaikka paistaa makkarat huikopalaksi.

Vasemmalla juuri ennen Villa Sjökullaa nousee polku jyrkästi ylös kohti Örnshamnin, tuttavallisemmin Örssin, rantapuistoa. Örssin huvila paloi 70-luvulla, mutta puistoalueen jalopuut muistuttavat menneistä ajoista. Rannasta polku jatkuu pienen sillan ylitse ylös Metsäpolulle. Nyt lähestyt Hamarin vanhan kylän ydintä. Haikon kartanolta matkaan on kulunut noin tunti rauhassa kävellen ja maisemia ihaillen.

Muutaman sadan metrin päässä Hamarin Seo tarjoaa veneilijäpalveluiden lisäksi virvokkeita, mutta suuntaa vielä Seon ohitse rantatietä kohti monisatavuotisen hamarilaisen laivanrakennusperinteen viimeistä linnaketta, Lönnforsin telakkaa. Hamarin vaikuttuvasta telakkatoiminnasta voit lukea lisää Hamarin purjehtijoiden blogista.


Lönnforsin telakka Hamari
Lönnforsin telakka kauniine puuveneinee on hamarilaisen laivanrakennusperinteen viimeinen linnake. Täältä matkasi jatkuu meloen kohti taustalla siintäviä Sahasaaria.

Telakan kulmilta voit noutaa seuraavan kulkuvälineesi: Hamarikuplan aloittelijaystävälliset avokajakit kuljettavat sinut viidessä minuutissa vielä 50-luvulla kukoistaneen Porvoon höyrysahan jäänteille. Lähtiessäsi saat perehdytyksen kajakkien käyttöön, lyhyen historiikin ja Hamarikuplan aarrekartan joka ohjaa sinut omatoimisen löytöretken alkuun. Saarten rauha yllättää useimmat: lyhyen melonnan jälkeen maailma on toinen. Huudahdus "ihan kuin Amatsonilla!" on kuultu usein. Voit eksyä rauhassa Sahasaarten kanaviin ja lueskella saarten historiasta lipuessasi mereen valuvien rantapaalutusten ohitse. Jos kaipaat tiukempaa urheilusuoritusta, kolmen tunnin vuokra-ajan puitteissa ehdit myös melomaan esim. Sikosaaren ympäri tai vierailemaan vastarannan helmessä: Kråkö Bryggerin pienpanimotuotteet niittävät mainetta myös Porvoon ulkopuolella.


Hamari-kokemuksen kruunaa hetken hengähdys Sahasaarten kanavissa.

Viimeistään rantaan palatessasi olet huikopalan tarpeessa. Suuntaa takaisin kohti Hamarin Seo:a ja suorita tankkaus suurella terassilla merinäköalasta nauttien. Seo:n parkkipaikan reunalta hyppäät virkistyneenä seuraavan menopelisi selkään: Porvoon kaupunkipyörät ovat erittäin kustannustehokas ja hauska tapa nauttia matkasta läpi kansallisen kaupunkipuiston kohti keskustaa.

Seo:lta lähtiessäsi ohitat jälleen Lönnforsin telakan ja jatkat matkaa rantaa pitkin. Reitti kohti Porvoota on viitoitettu ja matkan varrelta löydät monta nähtävyyttä. Ensimmäisenä vastaan tulee korkea kallioseinämä, Gammelbackan kartanometsän Tornikallio. Näkymät Tornikallion laelta ovat jopa vaikuttavammat kuin Telekalliolta. Sahasaarten muodot ja Hamarin kylän hahmottaa täältä erityisen hyvin. Jos haluat kiivetä Tornikalliolle, aja kallion ohi: pian vasemmalle nousee jyrkkä viitoitettu polku. Mäen päältä käänny metsään kohti kalliota. Pyörät kannattaa jättää suosiolla lukkoon rantatien varrelle.



Tornikalliolta avautuu panoramanäkymä Hamarin kylään ja Sahasaarille.

Matkan varrella tulee vastaan mm. pieni uimaranta, hevoshaka ja Uddaksen kylän rantaraitti. Seuraa kylttejä ja pidä meri oikealla puolella niin pysyt kyllä reitillä merituulen hulmutessa hiuksissa. Matkaan Hamarista Porvooseen menee noin 30 minuuttia - tunti. Halutessasi pyöräillä Kansallisessa kaupunkipuistossa enemmänkin, voit etsiä vaihtoehtoisia reittejä Porvoon kaupungin pyöräilykartasta.

Uddaksen kylän jälkeen kyltit ohjaavat sinut oikealle kohti Kokonniemen kansallispuistoa. Kaunis puupaviljonki kertoo sinun saapuneen keskustaan. Meri on vaihtunut joeksi, Hamari on takanapäin ja olet erilaisten seikkailujen kynnyksellä. Jos olet ollut ripeä, ehdit vielä m/s J. L. Runebergin kyydissä takaisin Helsinkiin tai voit hypätä itsellesi sopivaan aikaan yhteen tiuhasti liikennöivistä linja-autoista. Kaupungista on vielä paljon kokematta, joten suosittelen kuitenkin varaamaan majoituksen esimerkiksi juuri avatusta tyylikkään ajattomasta RUNO boutique-hotellista (mikä aamiainen!) ja nauttimaan Porvoon erittäin tasokkaista ravintoloista ja niistä aina yhtä ihanista Vanhan kaupungin kujista ja putiikeista vielä yhden päivän.

Vanha Porvoo
Reippaan seikkailun jälkeen Vanhan Porvoon ravintolat ja putiikit odottavat.

1 132 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page